Важността на съгласието

Съгласието е с такава важност, че от него директно зависи дали ще прекарате време в забава или време в затвора. По тази причина и двата постулата в BDSM културата се въртят около съгласието – Safe, sane & consensual (безопасно, разумно и по взаимно съгласие) и risk-aware consensual kink (грубо преведено „нестандартни практики с осъзнат риск и взаимно съгласие“).

Всичко, което се прави на някого без неговото съгласие, е насилие – против неговата воля. Насилието в BDSM културата е абсолютно неприемливо.

Общувайки с хора от BDSM общностите в държави като Америка, Германия, Англия, Унгария, Холандия, Румъния и др. е лесно човек да се убеди, че колкото повече опит има една общност, толкова по-стриктна е на тема (взаимно) съгласие. Личното ми впечатление е, че колкото повече грешки е преживяла една общност, толкова повече поука е извлякла от тях.

Темата е изключително широка и най-вероятно няма да успея да засегна голяма част от нея. Все пак ще споделя това, което съм научил от личния си опит и от общуването с по-опитни от мен хора.

 • В рамките на законното всеки има правото да даде своето съгласие на дадено предложение.

 

 • Съгласието не е завинаги – имаш правото да промениш решението си във всеки момент и да оттеглиш своето съгласие без да си длъжен да дадеш обяснение. Харесвам следния пример – предлагат ти чай, ти се съгласяваш, но, докато стане чаят, вече не ти се пие. Никой няма правото да ти се ядоса, че вече не искаш чай и да опита да ти го излее в гърлото, понеже по-рано си искал чай. Същото е със сексът – по-рано ти се е правило секс с някого, но след това си си променил(а) решението. Съгласието ти от по-рано не дава право на другия да прави секс с теб след като вече не искаш. Това включва изнасилване докато спиш. Някои изнасилвачи не схващат този принцип. По тази причина дори близки интимни партньори могат да си нанесат емоционална травма и някой да влезе в затвора за изнасилване, защото е решил да прави секс с партньора си докато спи, понеже спящият човек няма възможност да изрази промяна в решението си.

 

 • В BDSM културата е важно съгласието не само на подчинения (следващия, роба, мазохиста, кученцето и т.н.), а и на доминиращия (водещия, господаря, садиста, собственика на кученцето и т.н.). Например не само подчиненият има правото да не е съгласен да получи синини или по-тежки увреждания по време на игра. Доминиращият също може да не е съгласен подчиненият да изтърпи увреждания. Един известен шибари модел, изпълнител и лектор (Gorgone) разказа в един подкаст, че тя уведомява хората, които я връзват, че няма да им каже, ако усети, че получава увреждане на нерв. Тя държи нейните партньори да са наясно с това, за да могат да преценят дали са съгласни тяхния модел да бъде наранен без да имат шанс да разберат отрано и да предотвратят увреждането. Доминиращият може да започне да се самообвинява, че е наранил някого. За това, ако подчиненият не информира партньора си за увреждания, които получава, това е насилие срещу доминиращия – случва се против волята му.

 

 • На BDSM/фетиш партита все повече организатори поставят и отстояват правила като:
  • Не пипай хора и играчките/уредите им без тяхното съгласие“ – безброй са случаите мъж да обара жена, която не познава, а също и обратното (и други полови вариации); или някой да изскубне нечий уред от ръката на собственика му, за да си поиграе, без да е попитал дали може. Много хора не обичат да бъдат докосвани – както от непознати, така и от познати. По-рано са дали съгласие някой да ги пипа, но в дадения момент може да не са в настроение да бъдат пипани. Никой не е длъжен да допуска физически контакт от друг човек само, защото преди се е съгласявал. Все още често пренебрегваме като незначителен проблем, когато жена не зачете правото на съгласие на мъж преди да го пипа, пляска и т.н., но виждаме голям проблем, когато мъж направи същото към жена. Принципът на съгласието важи за всички полове и полови себевъзприятия.
  • Не се намесвай в играта на други хора без да си поканен“ – понякога се случва докато играеш с твой партньор по време на парти, някой да изсвири с уста и да подвикне „Уд’ри по-силно! Насини ѝ задника на тая малка кучка!“ или някой да дойде до подчинения ти докато ти го пляскаш с флогър и да почне да го разпитва и да го изкара от филма в главата му като го разсейва. Това съсипва играта и настроението ви.
  • Не снимай“ – някои хора имат чувствителни професии (детски учители примерно) или сложни семейни отношения. Случвало се е хора да бъдат разпознати на снимки от фетиш парти от тяхни колеги или шефове и да загубят работата си, а също и децата, и семейството си като цяло. Когато някой извади телефон и му светне дисплеят, това силно тревожи тези гости, защото не знаят дали си гледаш фейсбука или снимаш. Това отказва много хора да ходят на BDSM/фетиш партита. Да бъдат снимани без тяхното съгласие е против тяхната воля и не е ок. Решението, до което са стигнали общностите с богат опит в правнето на грешки, е да не позволяват светването на каквито и да е дисплеи на територията на партито. Правилото е, ако искаш да говориш по телефона или да си гледаш имейлите, да излезеш навън. На някои места дори трябва да оставиш мобилните си устройства на съхранение преди да влезеш по-напред.

 

 • Когато някой е вързан или по някакъв начин под контрола на друг човек, тогава емоционалното и физическо състояние и безопасност на контролирания човек става отговорност на контролиращия го. В такава ситуация хората с висока BDSM култура са осъзнали, че е важно да поискаш съгласието на доминиращия, ако искаш да взаимодействаш с подчинения му. Случвали са се много грозни ситуации, когато някой гост на групово събиране си позволи да плясне по задника нечия подчинена докато е вързана и безпомощна.

 

Пак стана дълго и за това нека обобщя това, което съм научил:

 • Не съм длъжен да правя каквото и да е, ако не желая (освен да спазвам закона, разбира се). Същото важи за всички останали.
 • Веднъж дадено съгласие не те лишава от правото да се откажеш във всеки момент, дори да си в ролята на роб.
 • Не си позволявам да допусна, че някой ще е съгласен да го пипам, връзвам, пляскам или снимам, само защото преди е бил съгласен или, защото изглежда сякаш ще иска. Питам за съгласие, за да не ми се разсърдят или, за да не ме изнесат през вратата с краката напред.

С радост ще обогатя статията с ваша помощ. Ако искате да добавите нещо от своя опит, добре дошли сте да пишете в темата във форума.