За сексуалността и срама

Хей, не се отчайвай от дължината на тази статия. Темата е важна за твоето спокойствие, ако си нов тук и се интересуваш от БДСМ. Дай си шанс 🙂

Срамът e един от най-разрушителните инструменти за контролиране на хората. Той се използва от векове за обезкуражаване на отделната личност да поема инициатива да сбъдне желанията си в която и да е област. В днешно време живеем в състояние на постоянна фрустрация и объркване, защото непрекъснато ни заливат със сексуални провокации от реклами, филми, песни и други. Карат ни постоянно да ни се ще да задоволим сексуалния глад, който умишлено провокират в нас, но в същото време цялото общество ни учи да се срамуваме от копнежите ни. Не е прилично мъж да се заглежда одобрително в някоя жена, не е прилично жената да е много провокативна, за да не я помислят за курва. Вменява се срам да бъдеш различен и да изразиш себе си. Сигурно знаете какво се случва, когато сред група хора се заговори за секс. Можете да се нагледате как зрели хора се свенят, червят и кикотят като малки деца на тема секс. Хубаво е, че сексуалната революция започна да променя мисленето на обществата по света и да ги прави по-широко скроени. Преди години гейовете са били преследвани от държавата, достойни професионалисти са губили кариерата си, заради намеса на общественото „мнение“ в това какво правят с партньорите си в леглото. Нещата се подобряват, но имаме още много път да изминем като общество на интелектуални същества.

Защо, според нас, срамът от сексуалността е нездравословен? Защото сексът е природно заложен порив в нас като живи същества. Когато внесеш объркване в нещо толкова основно като инстинкта за възпроизвеждане на едно същество, това объркване се пренася във всичко, което прави. Когато главният ти порив е да искаш, а обществото ти е създало условния рефлекс да мислиш, че „не трябва“, този начин на мислене повлиява на намирането на партньор, преследването на мечтите ти, дързостта да опиташ нещо ново в живота си, да пробваш да постигнеш по-високо ниво на развитие. Срамът внася неувереност и кара човек постоянно да се съмнява в правотата на желанията си, дали може да ги реализира и дали обществото ще му позволи да ги осъщетви.

Хората имат мечти – в живота като цяло и в контекста на сексуалността. Мнозина не признават пред партньорите си своите мечти от страх да не бъдат отхвърлени. За това избират или да изкарат живота си с чувството за неудовлетвореност, или да намерят страничен партньор, когото могат да си позволят да загубят по-лесно, с когото да сбъдват срамните си мечти. Това е една от големите причини за изневерите при ванила двойките. Хората, които решават да практикуват БДСМ нямат друг избор, освен да преодолеят срама, с който обществото ни промива мозъците, и да споделят открито за какво мечтаят. По тази причина сред БДСМ двойките изневярата е много по-рядко срещана.

Налагането на срам без контрол изкривява причините защо „не трябва“ да правиш нещо. Срамът може да е полезен и ни спира да се държим антисоциално. Да крещиш по телефона в градския транспорт е толкова антисоциално, колкото да се вреш в лицата на хората с това колко си различен – дали си гей, дали обичаш да носиш латекс или обичаш да пляскаш половинката си с пръчка по дупето. Принцип на демокрацията е да можеш да правиш каквото искаш, стига да не пречиш на останалите. Та, ако не ходиш да смущаваш хората с твоите интереси, не им позволявай да ти вменяват срам.

Нека споделим едно решение, което сме видяли да работи. Като човек, интересуващ се от БДСМ, ти имаш повече информация на тази тема от повечето хора. Може да не знаеш твърде много, но сред невежото мнозинство ти си експертът. Ти ще им обясниш на тях как стоят нещата, а не те на теб! Когато им разкажеш накратко за това как споделянето на мечтите и сбъдването им с партньор успокоява психиката и я прави по-стабилна, разкажеш за ефекта на натрупване на ендорфините до достигане на уникален вътрешен свят, за ефекта на хормона на любовта да сближава партньорите и защо се отделя по-силно при практикуващите БДСМ… след всичката тази информация хората осъзнават, че Ти можеш да ги ограмотиш.

Има един много важен момент в този подход. Добре е да си наясно и да можеш да обясниш, че БДСМ не е за всекиго. ОК е да не им харесва, както на друг може да не му харесва да гледа сумо или да кара ски. Това си е негов проблем и не следва да спрат сумото или карането на ски. Тогава вече хората се успокояват, че ти не ги съдиш с мисъл, че те са изостанали. Те също спират да те съдят, защото разбират, че ти си експертът по темата.

Стана дълго, а целта е да не се откажеш да четеш преди да си извлякъл полза. Ние искаме да ти помогнем, ако сега се откриваш за БДСМ, да се успокоиш, че не си сам, че не си болен, че не си антисоциално извратен. Докато не пречиш на другите да са щастливи, прави това, което прави теб щастлив.