Разкриването пред потенциален партньор: неловко?

В тази статия засягам сложна тема, за която съм убеден, че няма как да бъда изчерпателен. Позволявам си да закача част от айсберга като споделя опит от личната ми гледна точка, както и от опита, който са ми предали по-успешни в живота хора в сравнение с мен.

BDSM най-често се практикува от поне двама души. Много от нас търсят партньор, с когото да сбъднат фантазиите си и се сблъскваме с въпроса как да подходим с потенциален нов партньор. Често не сме сигурни дали изобщо биха имали интерес към BDSM, дали биха реагирали позитивно или ще ни отхвърлят грубо с определения като „ненормален, психопат, болен, извратенячка, луда“ и т.н. Нека споделя няколко подхода, които работят за мен.

Един от най-лесните подходи за мен е бил интересът ми към шибари изкуството. То може лесно да се преглътне от неосведомените хора като просто едно нестандартно изкуство, което те не разбират. Когато ме питат с какво се занимавам, освен другите занимания казвам, че практикувам японското еротично изкуство шибари. Мнозинството от хората реагират изненадано, но и с любопитство. Някои директно искат повече информация и тогава е най-лесно да се навлезе в темата, а от нея да премина към BDSM като цяло. На други, които не питат какво е това, ако видя, че не реагират негативно, им казвам „Мога да ти разкажа накратко какво представлява“. Не си спомням някой да ми е отказал. Това, което им обяснявам, е краткото описание в статията за shibari. Оттам вече някои хора проявяват интерес да научат повече, да дойдат на някое обучение, да пробват насаме и т.н. Повечето, обаче, казват, че оценяват информацията, но не е тяхното нещо. И това е напълно ОК.

Друг подход, който може да ви свърши по-добра работа, ако не се занимавате с шибари е: след като сте попитали събеседника той с какво се занимава и има ли си любими занимания в свободното време и, ако е достатъчно възпитан, ви попита същото, да отговорите: „Занимавам се с „това“ и „онова“, а в свободното си време обичам да изучавам по-слабо познати страни на човешката психика и сексуалност. Ще ти бъде ли интересно да ти разкажа повече по тази тема?“ Този подход има две силни страни: представяйки се за изучаващ, се показвате като човек с допълнителна информация без да се надувате да се правите на експерт. Вие ставате специалист в очите на събеседника, без да го дразните с все още неподплътено твърдение за величие. От друга страна вие искате неговото разрешение да говорите на тази тема и така не се натрапвате. Показвайки уважение към желанието на събеседника, той се чувства по-благосклонен да ви отвърне със същото уважение. До сега чрез този подход съм запознал всичките си приятели с какво се занимавам, както и немалко нови познати и никой не ми е казал, че съм болен. Много е важно, обаче, да разказвате спокойно и да показвате увереност в себе си. Темата за сексуалността е деликатна и, ако хората видят, че вас ви е срам, те ще се възползват да защитят зоната си на комфорт, като реагират осъдително.

Вече, подхвана ли темата за BDSM, разказвам на човека нещата, които съдържат статиите в BDSM.bg Разказвам за ендорфините, за хормона на любовта и как се стимулира по-ефективното му отделяне; говоря за психологическия аспект на споделянето на мечтите и увереността. Едно от най-важните неща, обаче, е че споделям, че BDSM не е за всекиго и е напълно ОК събеседникът ми да прецени, че БДСМ не е неговото нещо. Той усеща, че аз не го съдя като „изоставащ“, а той не ме съди, защото разбира, че аз съм специалист за това, което говоря и го ограмотявам, и (много важно!) – много хора практикуват BDSM. Обяснявам, че тази култура се е развила силно в държави като Англия, Америка, Русия, Германия, Япония и т.н. Има големи общности, които се ограмотяват, посещават големи партита, фестивали и т.н. Стадното мислене се включва тук и събеседникът разбира, че щом не съм само аз, а са много хора, значи е допустимо.

Вярвам, че когато покажете, че вие знаете за какво говорите, вие изграждате доверие в събеседника ви и полагате основата да приложите знанията си заедно вбъдеще.

Сигурен съм, че вие можете да прилагате коренно различни подходи, които са също така ефективни и ще се радвам да споделите как постигате вие успех в подхождането към нов потенциален партньор. Можете да споделите вашата гледна точка във форума.