Отговорността в BDSM

БДСМ съдържа практики, които могат да бъдат опасни, ако не са изпълнени разумно, със съображение към безопасността и взаимното съгласие. Опасността не е само физическа. Човек може да пострада и психически, ако бъде наранен или бъде злоупотребено с неговото доверие и воля. В тази статия засягаме тема, която е колкото мащабна, толкова и проста. Може да се развива до безкрайност, но нека отбележим най-съществените заключения, до които сме успели да стигнем до сега.

Накратко ще говорим само за Доминиращ и подчинен, макар да отчитаме, че има фини разлики с ролите като Господар/роб, Водещ/следващ, Садист/мазохист. Доминиращият носи отговорност за физическото, психическото и емоционално здраве на подчинения. Подчиненият е гласувал доверие на Доминиращия да не допусне подчинения да понесе вреда докато е неспособен да се грижи за себе си сам. Добра практика е:

  • Доминиращият да се поинтересува от състоянието на подчинения, а подчиненият трябва да си каже дали тялото му може да понесе да бъде поставено в дадена поза – дали няма контузии, които да се проявят, дали няма проблеми с кръвното, с дишането, с кръвообръщението и т.н; дали се е наспал, нахранил, хидратирал, раздвижил; дали не е депресиран, ядосан, свръх-емоционален, свръх-чувствителен или слабо-чувствителен; дали не се разболява. Тези състояния може да са моментни или постоянни. Всички възможни проблеми трябва да се обсъдят, за да се намали рискът от инцидент.
  • партньорите да обсъдят ясно кои са практиките, които някой от тях абсолютно не желае да се случат или за които има притеснения, които би се съгласил да преосмисли (наречени още твърди и меки лимити)
  • да се изберат ясни спасителни думи и знаци, с които подчиненият да сигнализира недвусмислено, че иска играта да намали интензивността си или да спре напълно. Все пак понякога е готино да казваш „не“, докато мислиш „да“ и играта да продължава. За това спасителните думи трябва да са различни (примерно „червено“ и „жълто“ като най-често срещани, но може да бъде и нещо нетипично като „време за бира и шкембе!“)
  • Доминиращият да не допуска никой друг да пипа подчинения или да взаимодейства по друг начин с него докато тече играта, ако нямат друга уговорка.
  • Доминиращият да не оставя своя подчинен партньор сам в безпомощно състояние. Не искате да заварите партньора си в агония от някое схващане или да се е задавил и умрял от задушаване, нали? Позволяваме си да се изразяваме брутално на тази тема, защото рисковете са реални.
  • Доминиращият да не си прави шеги с доверието на подчинения като например заяви „сега ще те оставя сам(а) цяла нощ и/или ще пратя мои приятели да се погаврят с теб“. Това може да е явна шега, но емоционалното състояние на подчинения може да е повлияно от играта и да изпадне в паника от притеснението, че може би тази закачка всъщност е реална. Такива шеги могат да нанесат непоправим удар върху доверието между двамата и да доведат до там, че подчинения да не може да се довери на други хора занапред.
  • Доминиращият и подчиненият да поддържат словесна или несловесна комуникация дали всичко е наред. Добре е Доминиращият да проверява подчинения за признаци на физически или емоционални проблеми, но е добре подчиненият да си казва и сам, ако възниква такъв. Доминиращият не може да разбере сам за всички проблеми и не може да се очаква това от него.
  • след играта да се отдели време за последваща грижа. Не само подчиненият има тази нужда. Доминиращият понякога също се нуждае от окуражаване и да знае, че се е справил добре. Ако Доминиращият е направил грешка, е възможно да страда емоционално и да изпадне в депресия в следствие на дисбаланса на хормоните в неговото тяло.

Отговорността на Доминиращия нараства, ако подчиненият попадне в подпространство (subspace), защото тогава е вероятно подчиненият да спре да говори или да използва неразбираеми думи и да е неспособен да реагира, ако изтърпява вреда.

От друга страна, ако подчиненият съзнателно не информира Доминиращия, че изтърпява вреда (например чувства, че му е притиснат нерв), тогава на практика подчиненият прекрачва волята на Доминиращия и това се брои за насилие към Доминиращия. Доминиращият може да не успее да превъзмогне мисълта, че човек е пострадал в неговите ръце.

Темата може да се развива още много, но дори да следвате само тези насоки, ще положите основата на качествени отношения и ще избегнете много подводни камъни, с които можете да си създадете лоши преживявания.