Какво е последваща грижа?

Тази статия е от особено голяма важност. Обърнете ѝ внимание.

Накратко последващата грижа (aftercare) е всичко, което партньорите правят един за друг след като играта е приключила. А защо им е да извършват последваща грижа?

Защото по време на БДСМ игра из тялото се отделя микс от хормони, невро-химикали и подобни. Сред тях са адреналин, серотонин, окситоцин и ендорфини. Ендорфините са природно-дареният ни морфин – болкоуспокояващо, към което няма пристрастяване, няма странични ефекти и е безплатно! 🙂 Ендорфини се отделят при причиняването на болка (за болката ще говорим подробно в друга статия) и при доставянето на сексуално удоволствие. Можете да се „надрусате“ от собствените си ендорфини по време на BDSM игра. След играта не върви да останете „надрусани“. Този ефект трябва да спре и природата се е погрижила за това като в тялото ви се отделя друг неврохимикал – кортизол. Той неутрализира ефекта на ендорфините, но в неконтролирани количества причинява депресия. А ефектът на депресиращия кортизол се противодейства с много любов – с хормона на любовта: окситоцин. И стигнахме до същността. Ето как последващата грижа стимулира отделянето на окситоцин:

  1. Не оставяйте партньора си сам или да си ходи веднага след игра. Правете си компания докато „излезете от филма“
  2. Загърнете „потърпевшия“ партньор с одеало, ако му стане студено (а след спадането на страстите това е доста вероятно)
  3. Погрижете се за тялото на партньора, който е бил обект на БДСМ практики. Масажирайте болящите места, обгрижете нараняванията, ако сте причинили такива, гушнете и галете дружката ви.
  4. Погрижете се за емоционалното здраве на партньора ви – окуражете го с подкрепящи думи – че се е справил страхотно, че се гордеете с него, че не сте мислили тези лоши приказки, които сте му наговорили 🙂 , че цените доверието, което ви е гласувал и други истини.
  5. Донесете нещо за хапване и пийване, за да се подкрепите след интензивните ви изживявания.

Всички тези съвети са елементи на т.нар. „Петте езика на любовта“. Има и книга с това име от автора Гари Чапмън, която ви препоръчваме горещо. Обобщеният смисъл на всички тези действия е да уцелите някой от жестовете, който най-силно стимулира отделянето на окситоцин във вашия партньор. За всеки човек този жест е индивидуален, но и попада сред някоя от категориите:

  1. Прекарване на качествено време заедно
  2. Докосване
  3. Поощряващи/изграждащи думи
  4. Дарове/подаръци – да дадете нещо от себе си за другия
  5. Поемане на грижа за партньора вместо него

Ако не знаете кой е езикът на любовта на вашия партньор, просто направете всичките жестове и все ще го уцелите най-силно с един от тях. Останалите, пък, са в голям плюс 🙂

ПС

Последващата грижа е важна и за двамата партньори – и този, който е водил играта, и този, който е следвал. И двамата могат да изпаднат в депресия до няколко дена след играта, ако не се погрижат един за друг. Както споменахме в друга статия – колко ванила двойки имат културата да говорят взаимно езиците си на любовта (дори и неосъзнато)? – Малцина…