Размитите разбирания в BDSM

Имай сили да дочетеш тази статия, драги читателю! С тази информация можеш да си спестиш много нерви занапред.

БДСМ е култура. Тя обединява хората, които практикуват нестандартни ролеви игри, най-често в сексуален или интимен план, а също и хора с нестандартни фетиши. В тази статия ще споделим някои от по-често срещаните неясности около BDSM културата в опит да ви дадем още една гледна точка наред с вашата собствена.

Фетиши

Според нашето малко или много ограничено разбиране, най-общото определение за фетиш е нещо (предмет, човек, действие, ситуация), което носи сексуална възбуда на даден човек. Фетишът е достатъчно (а за някои хора и необходимо) условие човек да се възбуди. За много хора (най-вече ванила-ориентираните) фетиш представлява тялото (общата визия и форма, гениталиите, гърдите и т.н) на хората от даден пол. Това е важно от хетеросексуална репродуктивна гледна точка, за да можете да се възбудите при наличието на подходящ партньор. Така погледнато, всички хора, които успяват да се възбудят от нещо, са фетишисти.

От друга страна хората развиват всякакви други фетиши. За някои те са просто удобно допълнение към стандартните им репродуктивно-насочени фетиши, а за други са се превърнали в необходимо условие, за да постигнат възбуда. Според някои хора такива фетиши се развиват, когато човек дълго време фантазира да се докосне до нещо, свързано с интересуващия го пол или да попадне във вълнуваща ситуация, в която намира сексуален елемент – примерно да се озове в краката на секси жена и да ѝ ги докосва или да бъде вързан и безпомощен в ръцете на партньор, с който да изживее фантазията си. Със сигурност има още безброй вариации за развиване на алтернативен фетиш. Стигнали сме до заключение, че хората развиват нови фетиши и през детските си години, и в зряла възраст. Важното е нещо да им е запалило фантазията за дълго време.

БДСМ не е насилие.

Често срещан пропуск в разбирането на хората извън BDSM общността е, че практикуващите BDSM се занимават с насилие, защото са попадали тук-таме на снимки или видео с някого, когото го удрят (най-често с някакъв камшик или флогър). Хората асоциират новостите с нещо, което са видяли преди. В случая най-често са виждали вързан човек в някой екшън филм, където жертвата е държана против волята ѝ, бият я, изнасилват я, убиват я – все прояви на насилие. Съвсем естествено е, погледнато от тази ограничена гледна точка, хората да се плашат от асоциацията с BDSM в главата им. Неосведомените често мислят, че BDSM играта с вързан човек се случва без вързаният да има право на воля и за това мнозина отказват да помислят върху идеята да участват в каквато и да е BDSM практика.

В предишна статия споменахме, че всичко в BDSM се прави по взаимно съгласие, с внимание към безопасността и разумността. Хората, които ги бият с нещо в BDSM игра, искат да изживеят тази своя фантазия в контролирани условия. Неосведомените странични наблюдатели често не знаят, че партньорите най-често са се договорили за „спасителни думи„, които, ако бъдат изречени, играта спира на момента. Това гарантира спокойствието и на двамата партньори, че ако нещата загрубеят над желаното, играта няма да се превърне в насилие като по филмите и, че подчиненият партньор може да прекрати играта във всеки момент, в който пожелае.

За разлика от филмите, практикуващите ударни BDSM практики рядко достигат до много тежки удари, които могат да причинят големи синини и по-тежки наранявания. Тези, които стигат до такива крайности са малцинство в общността и са сред най-„хард-кор“ участниците. Но дори и те много внимават до къде ще стигнат в играта, за да не прекалят. Най-често се удрят зони като дупето и части от гърба, които са много здрави и се възстановяват лесно. Всичко е съобразено с желанията и способностите на участващите партньори. За логиката в причиняването на болка говорим в тази статия В крайна сметка целта на играта е и двамата партньори да изпитат удовлетворение по своя желан начин.

БДСМ играта не е задължително да включва удари или болка

Има безброй BDSM практики, които не включват удари. В много случаи Доминиращият налага своята воля чрез интелекта си и чрез реакциите, които провокира в подчинения чрез думите и цялостното си отношение. Подчиненият изпитва щастие да изпълни нарежданията на доминиращия без да е нужно да е вързан, бит или принуждаван. Други практики – като да те докосват нежно докато си със затворени очи, което подсилва останалите ти сетива и чувстваш всичко много по-силно – се комбинират много ефективно с BDSM. Да те покапят с восък от свещ, а след това да минат по чувствителните места с ледче също е практика, с която хората обогатяват интимните си изживявания.

БДСМ практикуващите не са само Доминиращи и подчинени.

В друга статия изброихме различни BDSM роли. Един BDSM садист не е нужно да доминира мазохиста, с който играе. Един фетишист на крака може да няма нужда да бъде доминиран от обекта на фетиш-желанията му.

Играта започва, когато се разберете да започне

Притеснително често срещана грешка (най-често грешка, но не винаги) е някой да подходи към непознат потенциален партньор с подчинена нагласа директно сякаш играта е започнала. Ето един пример за конфликтен разговор, който започва така: „Кучко, на колене! – Вие кой сте? – Аз съм Доминиращ. Не виждаш ли какво съм написал в профила си? – Да, но не сте моят Доминиращ. Не съм съгласна да ме доминирате. – Не ме интересува ти какво искаш! Ти си подчинена. Изпълнявай тогава! Подчинените нямат право на мнение!“ Тази нагласа е възприемана в BDSM средите като грешна. Всеки участник има право на мнение и свободна воля освен, ако не са се договорили за обратното в рамките на законното и на играта. Отделен е въпросът за липсата на разбиране на разликата между подчинен и роб. По-често може да бъде срещано в контекста на BDSM отношенията робът да няма право на мнение и воля.

Също така опитът показва, че преди да започне играта, е добре партньорите да обсъдят интересите си и границите си (наричани по-често лимити). Водещият играта може да обича да дисциплинира следващия го с бой с пръчка до насиняване, а следващият да се вълнува да изживее психическа доминация без причиняване на болка. Не е практично да очаквате да влезете от първата приказка в игра с човек, който не споделя вашето предпочитание за BDSM игра.

Тази статия има потенциала да обхване още много елементи за обсъждане. С времето може да бъде допълвана.