С какво БДСМ е повече от ванилията?

Ванилия? Това, пък, от къде се взе? 🙂

Нека, преди да обясним за ванилията, да отбележим нещо важно. Във всички статии ще обсъждаме ползите от BDSM културата. Силно вероятно е рядко или често отстрани да звучим сякаш гледаме отгоре хората, които не възприемат BDSM за себе си. Ние приемаме, че както някой може да не харесва да гледа спорта сумо или да кара ски, така е нормално и БДСМ културата да не е по вкуса на всекиго. Макар да виждаме ползите от BDSM, не си позволяваме да сме надменни към ванилия-ориентираните хора, защото искаме и те да не са надменни към нас. Ние се опитваме да се развиваме заедно като по-толерантни към различията между хората. Развиваме културата си да приемаме равностойно нестандартните нагласи, стига да не пречат на останалите. Хомосексуални, транссексуални, сисита, доминиращи, роби, фетишисти и т.н. са все личности със своите достойнства и силни страни, както и хората с по-масово разпространена сексуална ориентация, полово себевъзприятие и мечти. За това, молим, не се засягайте, ако понякога звучим настъпателно в целта си да възвърнем увереността на БДСМ и фетиш-ориентираните хора да бъдат себе си.

Та, по темата!

Ванилия (или по-мързеливо наричано ванила) идва от сладоледа с вкус на ванилия, защото той е най-разпространен сред останалите вкусове. В БДСМ общностите така наричаме класическите сексуални отношения, в които няма БДСМ практики.

На тази тема може да се говори с дни, но в името на това да не спрете да четете още сега, ще прескочим директно до заключенията.

За да практикувате БДСМ (дали ще се връзвате, пляскате, ще се доминирате, капете с восък и мажете с лед или каквото и да е друго), трябва да си имате доверие с партньора ви. Трябва да сте споделили за мечтите си, за да ги сбъднете. Това изисква комуникация, каквато много ванила двойки нямат. След игра е здравословно партньорите да обсъдят какво е било добре и какво не, за да си изкарат по-добре следващия път. Това води до … Комуникация, липсата на която е основен проблем във ванила отношенията. Комуникацията сближава хората.

Ефективната БДСМ игра води по естествен път до отделяне на по-голямо количество от хормона на любовта (окситоцин). Той се отделя от повече докосване между партньорите (например при нежно галене на частите от тялото, които допреди малко са били пляскани), а също и при „последващата грижа“ след играта. За последваща грижа ще говорим в друга статия. Окситоцинът води до по-голямо привързване на партньорите един към друг до степен, която ванила практиките почти нямат шанс да достигнат.

Научни изследвания са установили, че практикуващите БДСМ имат по-стабилно психично здраве. Ние не сме експерти, за да обясним всички причини, но нека споделим една: липсата на навици за общуване сред много ванила хора ги оставя с несподелени или неразбрани чувства и с усещане за самота сред близките си. Сред тях пък малко или много хора имат БДСМ-свързани фантазии, които никога не са изживявали и на някои тази неудовлетвореност им тежи значително, и те живеят в състояние на фрустрация (неудовлетвореност, чувство за безизходица). Хората сме социални същества. Имаме нужда да споделяме. Липсата на такова споделяне не е здравословно. В БДСМ отношенията нямате избор освен да споделяте, ако искате да сбъднете мечтите си без големи разочарования.

ПС

Точно по тази тема е създаден филмът по истински случай „SM Rechter“ – за ефекта от нездравословната фрустрация, несподелянето на мечтите, липсата на толерантност и т.н. Препоръчваме ви го горещо.